Sunday, November 4

ERRis, Äripäevas, Ekspressis, Cosmopolitanis ja TV3s


Käisin neljapäeval Valgamaa noortega meediareisil. Mina liitusin nendega alles Tallinnas, aga  kolmapäeva veetsid nad ka Tartus, näiteks uudistasi Kroonpressis ja Teaduspargis. Kahepäevase meediareisi eesmärk oli noortele näidata, kuidas käib ajalehe-, ajakirja- ja raadiotöö päris toimetustes ning missugused näevad välja televisioonid.

Ma ilmselt väga-väga pikalt ei kirjutaks, kuigi tahaks. Käisime ERR telemajas, Äripäevas, Eesti Ekspressis, pooleks (20 inimest ja 20 inimest valikuliselt) Cosmopolitanis ja Sky Plussis ning lõpuks TV3s. (Okei, nüüd pean pärast pikemat kirjutamist siiski tõdema, et tuleb üks korralik lugemismaraton. Olete tublid, kui kõik läbi loete.)

Mul oli nii hea meel näha enda Tankla peret. Süda läks soojaks. See päev oli emotsionaalne, naersin tohutult. Ja rääkisin nendega, kellega ammu seda teha ei ole saanud. Sain aru, kui kahju mul ikka on, et olen Tanklast nüüd nii eemal. Vaatasin juba vahepeal, et nii palju uusi liikmeid on juurde tulnud ja väikestviisi muretsesingi, et olen kaugeks jäänud ning varsti kaob mul see kodune tunne Tanklas. Aga ei, kõik on ju sama toredad (ja veelgi toredamad) ja paljude uute liikmetega sain reisil olles tuttavaks... ja nad on ikka minu inimesed! Mis siis, et veel veidi võõrad, aga... ikkagi.

See tunne pani mind mõtlema, et pean ka Tankla osas end rohkem kokku võtma ja taas sellesse panustama hakkama. Taas panustama sellesse, millega kunagi alustasin. Pluss, see meediareis oli võimalus, mida mul ilma Tanklata ei tekiks. Reis pani mind mõtlema, et ma peangi hakkama tagasi andma, ja uuesti ja täiega! Meie reisil oli palju inimesi, kes pole Tankla või kirjutamisega üldse seotud, ma siiralt loodan, et nemadki mõtlevad, et peaksid midagi Tanklale tagasi andma... selle eest, et nad nii tohutult vinge kogemuse osaliseks said!

Jõudsin ERRi telemajja päris vara, sest mõtlesin, et ei taha hiljaks jääda ja nii ma istusin 45minutit all garderoobis. Kui lõpuks üheskoos üles "Terevisiooni" kõndima hakkasime, tuli meile vastu Urmas Vaino, ütlesin talle tere ja tema vastas: "Tere, Sandra, õigus?" Ma oleksin lakke hüpanud! Ma olin tal meeles! Mis saaks olla suurem kompliment?

Võimas tunne oli olla stuudios, milles viibin hommikuti... läbi teleka. Ma armastan "Terevisiooni" väga ammusest ajast, sest minu koolipäevad algasid kunagi koos Katrini ja Urmasega. Nüüd ärkan ma hiljem, kui varem ja näen enamasti vaid "Terevisiooni" lõppu. Et olen tänu intervjuule Urmas Vainoga kursis, mis enne ja pärast "Terevisiooni" saadet toimub, oli räägitav mulle tuttav. Ent panin kõrvataha ühe väikese vihje, kuidas tema suudab hommikuti nii vara ärgata. Nimelt soovitas ta kruttida äratuskella viis minutit varasemaks või hilisemaks, kui tavaliselt ärkama peaks. Pidavat töötama. Homme annan Twitteris teada.

Edasi läksime Äripäeva, Ekspressi ja Cosmopolitani toimetusse. Kusjuures, need kolm kokkulepet tegin ka mina ja mul on hea meel, et nad olid nõus meid vastu võtma.

Hämmastusin Äripäeva toimetuses. Nii mõnus õhkkond ja missugune modernsus! Kohe kui toimetusse siseneda, tervitavad külastajaid akvaariumitäis lustakaid kalasid! Ruum, kus ajakirjanikud toimetasid, oli sätitud ümarlauaks, kus täpselt laua keskelt kasvasid erinevad taimed. Väga vau! Ajakirjanikud olid nii säravad ja lõbusad, et jagasid meelsasti enda kogemusi ning neil polnud kahju raisata mõned tööminutid meie peale.

Eesti Ekspressis olen mina varem käinud, niiet väga palju uut infot ma ei saanud. Meid võeti vastu küpsiste-kommide ja mahladega, väga kena neist! Erinev oli külastus ehk selle poolest, et küsimuseid Janek Lutsule olid seinast-seina, mille peale ise ei tule ja ta tekitas mõnusa arutluse minu peas uuest meediast ja ajakirjandusest tulevikus. Pealegi, ta ütles, et üks tubli ja tahetud ajakirjanik võib teenida kuus ca 3000 eurot.

Seejärel läks 20 inimest Cosmoplitani ja teine 20 Sky Plussi. Toimetus oli suurem, kui ma alguses arvasin ja ei olnudki nii roosa värk, kui te ette kujutada võite. Mulle meeldis nende stiilne toimetus. Uudistasin huviga ajakirjanike laudu, post-iteid, ilutooteid laudade peal ning raamaturiiuleid. Turundusjuht Kadi Maarand andis meile väikse ülevaate ning me, külastajad, mõistsime, et Cosmo kokkupanek pole nii lihtne, kui alguses paistab. Tõlketöid polegi nii palju, kui arvatakse! Lisaks peab see Cosmo, mis Eestis tehakse, kooskõlastatud olema Ameerikaga. See tähendab seda, et nt sisukorra ja kontseptsiooni saadavad nad Ameerikasse. Hästi armsa olekuga Kelly Kipper rääkis meile sellest, miks talle meeldib just Cosmos töötada ja ausalt, seal oli nii mõnus õhkkond ning need inimesed olid nii lahedad. Oleks mul veel võimalus töövari olla, läheksin kindlasti Cosmosse. :(

Viimaks läksime TV3 ja no sellest lahedast majast räägiksin ma küll igavesti! Annely Adermann võttis meid sõbralikult vastu ja oli ise ka nii lahe inimene. Lisaks sellele sõbralikkusele, mis temast kiirgas, viskas ta nalja ja tundus, et ta oskab noortega suhelda. Ta näitas meile erinevaid teleruume, stuudioid, raadioid, kõike-kõike. Need inimesed seal majas said omavahel nii hästi läbi ja olid tõelised semud. Seal olles mõistsin, miks ma tahan pingutada, miks ma tahan olla tubli. Selleks, et ühel heal päeval selliste imeliste inimestega (ehk siis meediamaastikul) töötada ja olla osa sellisest imelisest maailmast. Meediatöö ei ole kerge, seda oli näha, seda oli tunda. Kuid mulle meeldivadki raskused, pinge, ärevus ja suur-suur töö.

Allpool ka pilte nii minu telefoni (böö) ja Timo ning Ülla kogudest!

 Sinine on kuum teema! Ma ei tea miks, aga mu silmad oleksid nagu kinni. Suumisin, aga tegelt ei ole! Veider :)
 Telemaja mänguasjamuuseumis
 Sandra esmaspäeva hommikuti
 Televisiooni grimmiruum
 "Terevisiooni" stuudio
 Tuulises Tallinnas bussi ootamas
 Gertu kutsu
 ... ja Sandra muidugi Instagrammimas
 Andsime igas toimetused kingitused. Isegi sellel meepurgil oli Tankla silt ;)
 Vaadake seda Äripäeva toimetust!
 Mina ja Karu Kairi :)
 Nii nunnu kalaakalaa :)
 See ülevalt.. noh see teine (L):)
 Väiksed Cosmojüngrid :)
 Mõtlesin, et post-itid on liiga isiklikud, tegin siis pilti lihtsalt seinast :D
 Need roosad käerauad :D
 Cosmopolitani pere pani meile kokku "väikese" kotikese
 TV3, TV3
 Siin tehti nt seda kohvrisaadet :D
 "Kodu keset linna" stuudioruumis
 Karm, aga konkreetne!
Kuulake seda videot, siis saate järgmisest pildist aru!


"Kodu keset linna" ruumides

6 comments:

  1. Sannu, tead ma kuulsin seda Power Hit raadiost siin Ssksamaal:-). Päris äge tunne oli!!! :-) M

    ReplyDelete
  2. Eiiiiii Sannu.. Ma niii kadestan su elu! Sa oeld nii tubli pliks. Tore, et sa pealinna omadele näitad, millest Lõuna-Eesti naised tehtud on! :)

    ReplyDelete
  3. Muideks, ka ülikooli ajal saab minna töövarjuks. Käisin omal ajal Ringvaates ja meiega oli ka üks Tartu Ülikooli ajakirjanduse teise kursuse tudeng, hiljem sai ta ka praktikale ETV´sse ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Päriselt? Ei tea kas ma olen juba hiljaks jäänud? :(

      Delete