Wednesday, December 5

Töövari Anne & Stiilis


Kui saatsin erinevatele toimetustele kirju seoses meediareisiga, ütles Anne & Stiil, et neil on väike toimetus ja enamus ajakirjanikke töötab kodus seega - jäi sinna minemata.

Seoses sellega kirjutas mõned päevad enne töövarjupäeva mulle Anne & Stiil, et kaks tüdrukut tulevad töövarjuks ja kas ma ei tahaks samuti tulla. Hell yeah!

Pidin toimetusse minema poole 12ks ja esmalt tutvustati meile toimetust ning räägiti ajakirja sisust. Meie, töövarjude esimeseks ülesandeks oligi võtta kolm viimast Anne & Stiili numbrit ja analüüsida: mis meile meeldib, mis mitte.

Tegevtoimetaja Eia Uus lehitses ajakirja ja jäi mõne rubriigi juures toppama. "Kas te olete nendele detailidele kunagi tähelepanu pööranud?" Meie kõik: "Mitte eriti.." Eia: "Seda ühte lehekülge teeme kolm kuni neli tundi". Eia rääkis meile kogu aeg erinevaid ja põnevaid tagataustu ajakirjast. Näiteks esikaane üle vaidlevad nad terve päeva. Omakeskis arutatakse, millised on need lööklaused, mis inimese ajakirja järele haarama panevad. Esikaant pildistatakse tundide viisi, tuhandete piltide seast valitakse välja need parimad. Enne ajakirja ilmumist teeb mitu-mitu inimest keelekorrektuure ja tamp on suhteliselt kogu aeg taga.

Keeruline on leida kedagi kaane peale. Tundub, et need Eesti tõelised staarid hakkavad otsa saama ja paljud ei lasegi endaga intervjuud teha ja ennast pildistada. Kõige keerulisem ongi rubriik, mis pühendub sellele, et naised enda keha armastaksid. Selle rubriigi juures poseerivad tavaliselt alasti Eesti tuntud inimesed. Eia rääkis loo, kuidas üks inimene taganes lubadusest ja keset suve, reisil, jalgadega poolenisti vees olles pidi helistama läbi mitmed-mitmed tuntumad nöod ja küsima: "Kas oleksite nõus meie alasti poseerima?"

Veel rääkis ta seda, et iga lehekülg ajakirjast on paika pandud mingi kindla plaani järgi. Kui inimene lehitseb ajakirja, ei oska ta sellistele asjadele tähelepanu pöörata. Eia ütles, et kui ta alles tööle tuli, siis ta ei maganud põhimõtteliselt kaks nädalat, sest info, mida pidi teadma, oli meeletus koguses. Nii ta istuski öösiti ja lappas vanu Anne & Stiile ning tegi endale märkmeid. 

See, et naisteajakirja toimetused on tulvil ilu, pole mingi klišee. Eia tõstis suure käekoti üles ja ütles: "Ah, käisin eile mingil üritusel ja kott on Chaneli asju täis." Üldse pidi kappide viisi olema ilutooteid, mille eesmärk on näiteks Facebooki kampaaniatega ära jagada. Eia jutustas, et nii palju tuleb pakkumisi erinevatelt üritustelt nii Eestist kui välismaalt, aga kahjuks isegi kui väga tahta, igale poole ei jõua. 

Nii.. pärast tagasiside-ringi ütles Eia, et järgmine ülesane on minna Viru Keskusesse - pidime kokku panema laheda kollektsiooni, selle üles pildistama ning pildi toimetusse tooma. Aega anti ca tund aega. Mina läksin koos Johannaga, kellel olid roosad pikad juuksed. Üldse oli mul temaga väga hea klapp, meil sai poodides täiega nalja ja kuna ta on ka ajakirjandusest huvitatud, siis rääkisin talle pikalt Tallinna ülikoolist.

Mõlemad Johannaga tahtsime esimesena minna Zarasse, aga juhatajaga rääkides selgus, et nende poe territooriumil ei tohi pilte teha. Siinkohal oligi väga oluline enne pildistamist ja tšinglemist rääkida poe juhatajatega. Olgu, ei võinud siis ei võinud. Läksime Mohitosse. Seal lubati. 

Hullult lahe oli ringi käia ja kokku panna kollaaž ilma, et vaataks hindu. Lihtsalt panime kokku selle, mis hing antud momendil ihaldas. Vahva oli erinevaid asju kombineerida, aksessuaare juurde otsida jne. Samas arutasime Johannaga, et meil jäi tunnikesest väheseks. Jällegi tõestus sellest, et "oh, pead küll ühe ilusa kollektsiooni kokku panema", aga selleks, et see oleks lugejatele ka maitsekas, on vaja pea tööle panna ning omada fantaasiat. Meie tööd lisati hiljem üles ka Anne & Stiili Facebooki seinale. 

Kui toimetusse tagasi jõudsime, ootas meid kolmas ülesanne - intervjuu ühe toimetuse liikmega. Enne Viru Keskusesse minemist jagas Eia ära, kes-kellega intervjuu teeb. Mina pidin tegema uue peatoimetaja Tiina Kruusiga (whoop-whooop). Kokku tuli päris lahe intervjuu, nad pidid ka need Facebooki seinale üles panema, aga kahjuks pole midagi veel ilmunud. Sellest on natukene kahju, sest olin väga elevil sellest mõttest. Aga - kannatust vaid! :)

Intervjuu keskel hüppas kabinetti sisse blogija ja A&S moetoimetaja Britta Talving ja palusin tal kohe poseerida, sest olen väikestviisti ta fänn või nii. :D

Anne & Stiili toimetuses olles sain taaskord kinnitust, et mulle sellises toimetuses kunagi tulevikus töötamine sobiks. Seal on täpselt see vajalik kogus pinget, püüdlikkust, raskust, töökust aga ka inspireerivat ilu ning huvitavaid(ja täiega ilusaid!!!) inimesi. Lihtsalt imetlusväärne, kuidas ühe ajakirja valmimisse niivõrd panustatakse. Hoian ajakirju nüüd käes täiesti teise tundega.

Minu kollaaž
 Britta :)

Kristi käis töövarjupäeval Tiina Talumehe juures ja ööbis paar päeva minu juures Tallinnas.

2 comments:

  1. Kas Johannal blogi ka on?
    Kas kasvatad juuksevärvi välja või niisama ei viitsi juuksurisse minna? Selle Anne&Stiili pildil oleva soenguga on väljaskav väga inetu! Nii suure värvivahe puhul peaks välja kasvatamine toimuma triibutamise abil :)

    ReplyDelete