Tuesday, March 5

Produktiivne päev!?


Minu sõbranna Sandra on olnud viimasel ajal üheks minu suurimaks eeskujuks. Ta õpib ja töötab korraga, tihti pärast kooli jookseb otse tööle ja see tähendab omakorda seda, et tema hommikud algavad ka väga vara.

Alati, kui tal on olnud vabad päevad, on ta mulle rääkinud, et ärkas juba kell kaheksa-üheksa hommikul ja hakkas asjatama. Olin alati imestunud, sest kuule, miks sa ei maga kui sul on vaba päev?  Miks sa ei puhka ennast välja? Ja tema on mulle alati vastanud, et ta ei taha enda vaba päeva raisku lasta. Kui ta käib kodus, siis on ta samuti väga vara ärkvel - isegi laupäeva hommikul kell seitse. Põhjus jällegi lihtne, ta tahab koos olla oma väikese vennaga, kes tavaliselt nii vara ärkab.

Mina olen alati olnud see, kes tohutult kaua hommikuti magab. Võiksin vabalt kella üheni magada... Tavaliselt ongi nii, et Tõnu ärkab juba kell 9-10 (mõtlen nädalavahetust) ja mina veel põõnan. Hah, mu iss pidavat ka noorena üks tõeline unimüts olema, äkki sealt see tulebki?

Mul algab kool väga erinevatel aegadel. Enamasti ikkagi lõuna paiku ja see tähendab, et ma olen tavaliselt ärganud ka poole lõuna pealt. Teen ennast ruttu korda ja jooksen (piltlikult öeldes) täiesti unisena veel kooli.

Paar päeva tagasi mõtlesin, et olen sellest rutiinist väsinud. Olen väsinud äratuskellaga võitlemast. Kogu aeg ärkan üles ja krutin äratuskellale minuteid juurde. Mul ei ole probleemi sellega, kui ma PEAN kusagil olema. Käisin ju terve suvi kella poole üheksaks tööle. Kui mul on kohustus, siis ma täidan enda kohustust. Aga kui ma tunnen, et saan kummi venitada, siis teen seda. Pealegi, olen ma nii harjunud sellega, et kool algab kell 10.15, 12.15 või üldse 14.15...

Veel, olen ma täielik uimakott. Ma vajan aega, et süüa teha, süüa, ennast sättida, riidesse panna, kohvi juua. Nii paljud räägivad, et nad jõuavad 30-minutiga pestud-söödud ja veel lisaks ilusana kooli minna. Ma ei veeda tunde peegli ees, aga mina küll 30-minutiga ennast niimodi valmis ei saa, et RÕÕMSANA kooli jalutada. Mul lihtsalt on vaja aega ja mulle ei meeldi kiirustada.

Igastahes... mõtlesin Sandrast õppust võtta ja ärgata hommikuti veidi varem, et saaksin enne kooli ka kasulik olla. Täna hakkas kool kell 12.15 ja ärkasin tunduvalt varem, kui tavaliselt. Jõudsin hommikul nõud pesta, putru keeta, seda süüa, pesemas käia, kohvi juua ja selle kõrvale kõik uued blogipostitused läbi lugeda. Ja siis hakkasin ennast kooli jaoks sättima: valisin riided välja, panin asjad kotti ja meikisin. Hakkasin kooli ka varem jalutama, et saaksin rahulikus tempos kõndida ja muusikat kuulata. Nii mõnus oli. Ma olin terve loengu ajal ärkvel ja polnud unine, tundsin ennast väga hästi (kuigi vara ärkamine polnud üldse lihtne).

Ja terve ülejäänud päev on positiivselt sujunud. Pärast loengut tegin endale maitsva lõunasöögi, koristasin, pesin pesu, meisterdasin endale ühe kaelakee, vaatasin uusi youtube videosid, lugesin uudiseid. Tundub, et päev on olnud palju produktiivsem. Püüan seda varajast ärkamist "harrastama" hakata, sest liigne uni viis mind vahepeal lihtsalt masendusse.

3 comments:

  1. Mul ei ole küll seda, et ma tahaksin kohutavalt kaua magada - talvel, kui on pime on ka minul nö unisem periood, kuid kui päevad hakkavad pikemaks minema, siis ei ole minul mingit probleemi varakult tõusmisega. Kuid ka minule meeldib see, et mul on aega! Ma tahan ärgata, süüa, vaadata läbi blogid, lugeda üle lehed, ennast sättida. Mulle ei meeldi samuti kiirustada, ma tahan, et mul oleks mõnus ja hea. Mulle meeldib nautida. Mis rõõmu saaks sellest, kui peaksin 15 minutiga kõik ruttu valmis saama. Kui ma pean kiirustama, siis mul on kohe tunne, et midagi on valesti. Igatahes, sellega ma tahtsin öelda seda, et varakult sättima hakkamine kuhugile minekuks on minu jaoks lausa vajalik :D. Sest see on aeg, mis ma saan kulutada iseendale. :)

    ReplyDelete
  2. Endalegi meeldib väga kaua magada ja vabadel päeval magasin silma pilgutamata vabalt 11-12ni. Nüüd aga olen millegipärast hakanud tõusma 7-8 ajal ja seda ilma äratuskellata (muidugi siis kui hommikul kooli/tööle vaja minna on siis ei aita see äratuskell üldse asjale kaasa :D). Igatahes olen ka täheldanud, et selleks ajaks kui ma tavaliselt ärkasin siis nüüd olen ma palju asju ära teha saanud nagu koolitööd, muud kodupidamistööd jne ja kuidagi selline rahulolu on, et ma olen nii palju juba suutnud ära teha ja päeva on nii palju veel järel. Aga ma olen päris kindel, et nii kui kooliga ühele poole saan paari kuu pärast siis on kõik back to normal ja enne lõunat mind ei näe :D

    ReplyDelete
  3. Ma olen inimene, kes lihtsalt ei oska kaua magada. Võib-olla tuleneb see sellest, et lähen üpriski vara magama. Tavaliselt 21.00-22.00 vahel. Kui tudengid õpivad öösel, siis mina teen seda pigem hommikul 6-7 ajal :D Kursaõed ka imestavad, sest nad ärkavad alati hilja.
    Olen täielikult hommikuinimene. Mulle meeldib kui saan kõike teha rahulikult ja kiirustamata. Seni pole see mind seganud ja loodan, et ei sega edaspidi ka. Mina olen rahul :)

    ReplyDelete