Tuesday, June 11

Vaatame üle kosmeetikanurga: julmusevaba ilu!?


Eile enda kreemipotsikuid sorteerides ja riiulit korda tehes turgatas pähe mõte - mis oleks, kui vaataks kõik kosmeetilised brändid kriitilise pilguga üle. Missugused neist on loomade peal testitud, missugused mitte ja kas mõnel on ka märgendid peal? Tõde oli pehmelt öeldes šokeeriv.

Olen täna põhimõtteliselt terve päev lugenud mitmeid artikleid, lehitsenud erinevate organisatsioonide poolt loodud liste ja õhtu lõpuks aru saanud, et tegemist on ikka üsna keerulise teemaga. Nii et kui te oskate mind parandada või teate rohkem infot kui mina, on see kahe käega oodatud.
 
Muidugi võime arutleda selle üle, et mis see ühiskonnale annab, kui Sandra või veel tuhat inimest hakkab enda kosmeetikat kriitilisema pilguga vaatma ja ostma ainult tooteid, mida pole loomade peal testitud. Ent arvan, et suudan siiski midagi muuta küll. Kas või iseenda jaoks. Ma küll ei viska kõiki neid asju minema, mida täna teile näitan, sest neid tooteid kasutavad peres ka teised, aga ma olen kindel, et homme poodi minnes olen teadlikum ja püüan teha targemaid valikuid. Ja mulle jääb alles see tunne, et annan endast vähegi võimaliku, et minu teadliku tegutsemise pärast jääks kas või ühel jänesel mürk slma süstimata.

Loomkatse on võigas kuritegu ja see pole valmistootega hiirte, rottide ja jänkude meikimine, aga mürgiste, allergeensete ainete katsetamine looma silmadel, haavadel ja veres. Võite vaadata osasid, üsna tagasihodlikke (võrreldes teiste internetiavaruses leiduvaga) fotosid SIIT!

Õnneks aitab olukorda parandada alates 11. märtsist vastu võetud seadus, mis ütleb, et Euroopa Liidus ei tohi enam kaubelda selliste uute kosmeetikatoodete ja nende koostisosadega, mida on testitud loomade peal. Kuid täpselt: seadus aitab olukorda parandada, mitte probleemi lahendada, sest poelettidelt ei kao loomadel testitud tooted. Kuid kas ma olen põhimõtteliselt õigesti aru saanud, et näiteks L'Oreali uued tooted on meie lettidele taas oodatud vaid SIIS, kui nad teevad muudatusi ja enam loomadel ei testi?

Kui tekkis küsimus, et kui loomadel enam katseid teha ei tohi, siis kelle peal neid tegema hakatakse? Mõned vastused alternatiividest leiate SIIT!

Tegin täna ikka pöörast inventuuri, kirjutasin kõik tooted kenasti üles, tõmbasin linnukesi ja lõpuks sattusin hoopis segadusse. Dove võib küll enamikke enda tooteid testida loomade peal, AGA võib osadega seda ka mitte teha. Ja näiteks Eveline cosmetics võib lisada pakendile märgendeid ja öelda, et nende tooted on julmusevabad, siis ega tootjad ei saa 100% kindlaks teha, kas mõni sissetellitud tooraine on kusagil Hiinas loomade peal katsetatud või mitte. Nokk kinni... saba lahti.

Et mitte liiga spetsiifiliseks minna, püüdsin enda kosmeetikat brändi, mitte toote järgi kategoriseerida. Kontrollisin peamiselt enda brände PETA firma (People for Ethical Teratment of Animals) loodud listide järgi ja osade brändide kohta uurisin veel lisaks. Nimekirjad loomasõbralikest ettevõtetest, kes loomkatseid ei tee ning ettevõtetest, kes testivaid oma tooteid või nende koostisosi loomadel leiab SIIT!

Igastahes, tegemist on tohutult keerulise ja valusa teemaga ning olen kindel, et arvamused ja arusaamad loomkatsete teemal võivad olla väga erinevad.

Näitan nüüd teile, kuidas osa enda kosmeetikast liigitasin. Tegelik kogus on isegi veel suurem, aga enamus asju pole mul siin kodus kaasas. Ja nüüd alles avastasin, et osad ripsmetušišd ja huulepulgad jäid üldsegi pildistamata! :D

Expectations vs reality
TESTITUD loomadel
 EI OLE testitud loomadel
EI OLE testitud loomadel ja omavad märgendit
 Loomasõbralike ettevõtete app
 Ent hoolimata tõsisest ja keerulisest teemast jääme ikka positiivseks, eks! :)

Mõtlesin esimest korda kedagi TAGida ka! :D Juhuslikust huvist. Tean, et üks TAGitavatest on sellel teemal veidikirjutanud, aga tahan veel! :D 

Tahaksin, et visake ka ühe kriitilise pilgu enda kosmeetikanurgale ja arutleksite, kas jälgite cruelty-free tooteid ja mis on teie üldine arvamus loomkatsetest? Minule endale tundub kogu see teema veel nii segane ja mul jäid mitmed küsimused õhku.

Ilmselt ei jõuaks need neiud kogu enda kosmeetikanurka läbi kammida (loe: sest neil on kindlasti palju-paljuuuu asju), aga äkki viitsite paar sõna sellel teemal ikkagi poetada. TAGin kolm blogijat, kes teevad ka videopostitusi (lootuses neid veel rohkem videos näha), aga lõpliku valiku (kas postitada videona või blogisissekandena või ÜLDSE! :D) võite teha ikka ise :) :

9 comments:

  1. Vägagi kasulik postitus! Tõmban api kohe. :D

    www.llauraas.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänks, Laura. :) Kas tõmbasid juba? Kas Sulle ka tundub, et seal nimekirjas on liiga palju võõraid brände? :D

      Delete
  2. Väga äge kuidas sa oma juttu ja pilte toodetest oma emotsioonidega illustreerinud oled:)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Väga hea teema, millest kirjutada. Usun, et paneb mõnedki neiud oma kosmeetikat üle vaatama. Eelkõige võiksid jumestajad ennast selle teemaga kurssi viia ja vaadata, mida nad oma klientide peal kasutavad ja kas ikka on mõtet lademetes kosmeetikat kokku krahmida. Sa oled ikka nii super girl, et mul ei jätku sõnu. Kahtlemata üks asjalikemaid blogisid üldse

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suur aitäh nende komplimentide eest! :)

      Nõustun ka Sinu ettepanekuga. ;)

      Delete
  5. Tegelikult on costanys sparkles, mitte constanys sparkles :D ära võta halvustavalt :)
    muidu on sul tõesti super blogi, ja väga tore et igapäevaselt kirjutad. paneb ikka mõtlema küll selline teema, milliseid asju poest osta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, aitäh-aitäh! See on see öösiti kirjutamine... :D

      Delete